WC

 

WC NA DRUGOM SPRATU jeste drugi prostor u okviru projekta Kućne instalacije. Nastaje jula 2013. godine kada se selimo u Knjaževac, a nalazi se u porodičnoj kući u Hajduk Veljkovoj ulici broj 9.
Odlika ovog prostora jeste činjenica da je smešten u nezavršenom kupatilu na drugom spratu, koje je samim tim, a i korekcijama u vidu stiropora, izdvojeno od svakodnevnog životnog prostora u kome se trenutno krećemo.


 

I Izložba – PORODICA NA OKUPU

12

Na Svetog Iliju, knjaževačku zavećinu i vašar, pozivamo svoje prijatelje fotografe da nas posete kako bi na tri dana, koliko ovaj praznik traje, živeli sa nama i fotografisali našu porodicu. Na izložbi je predstavljen izbor iz porodične arhive, koja će rasti iz godine u godinu.

U projektu su učestvovali:

Aleksandra Leković
Goran Bajić
Gordana Hajinović
Lazar Leković
Nevena Bajić
Vuk Adžić


 

II Izložba – SVE SVOJE SA SOBOM

9

Prvi put u okviru projekta Kućne instalacije odlučili smo da predstavimo projekat jednog autora.

U pitanju je projekat Jelene Micić koji se zasniva na dokumentovanju fotografija u novčanicima onih koji ih nose. Pored fotografija novčanika, postavljene su i originalne fotografije Jelene Micić koje neke od osoba čiji su novčanici fotografisani nose sa sobom zajedno sa ostalim različitim dokumentima.


 

III Izložba – OSMORUČKE ČETVOROGLAVAČKE

DSC_0016

Osam ruku i četiri glave u zajedničkom pohodu na fotografije sa izložbe POZIV NA SUDAR.

Željka i Žarko Aleksić i Milica i Jelena Micić intervenišu na fotografijama koristeći različite postupke – sečenje, probadanje, grebanje, spaljivanje, lepljenje, šivenje, lakiranje, bojenje i predmete kao što su: fotografija iz časopisa Lepota i zdravlje, čačkalica, dugme, konac, vrpca, špenadla, pikavac, osa i polomljena skulptura. Milica, koja se inače ne bavi ni jednim oblikom umetnosti, inspirisana nazivima narodnih pesama ispisuje fotografije i delovima tekstova tih pesama.


 

 IV Izložba – PRIVATE MOB PHOTO 

DSC_1444 reIzložba fotografija koje dokumentuju privatne fotografije na mobilnim telefonima. Žarko Aleksić je zamolio vlasnike mobilnih telefona da odaberu svoje najdraže fotografije, a zatim ih fotografisao.


 

V Izložba – (O)GLEDANJE

DSC_0003Svakog od posetilaca naših dosadašnjih izložbi fotografišemo tri puta – pre nego što su pogledali izložbu, nakon viđene izložbe i posle objašnjenja viđenog.

 


 

VI Izložba – WC

DSC_6900 netIzložba koja tematizuje činjenicu da se odvija u prostoriji namenjenoj za kupatilo/toalet/wc.

Prazna prostorija opremljena je stvarima kao što su: češljevi, četke, truleks krpe, sunđeri, turpije, sapuni, četkice, gumice, šnale, popilotne, mrežice, brijači, peškiri, kako bi poprimila izgled tipičnog wc-a.

Pod prostorije sadrži i pločice, četku za wc, wc papir, sonu kiselinu, kofe, prašak, prljav veš, plastičnu stazu u obliku stopala.


 

VII Izložba – JA SAM OSNOVA SVEGA

11Foto-instalacija koja se sastoji iz samo jednog auto-portreta u različitim veličinama.

Fotografija koja je gradivni element ove foto-instalacije prvenstveno je upotrebljena u birokratske svrhe – zarad vađenja dokumenata.


 

VIII Izložba – NIŠTA LIČNO

4Izložba nastala od dva (auto)portreta dimenzija 203 x 305mm, kao i stvari iz zajedničkog života sakupljanih u proteklih deset godina.

Svaki od autora je oko svog, ali i naspramnog portreta postavljao željene stvari, pa su oko Žarkovog postavljeni: EKG snimak, ispitne prijave, olovka VOLIM TE VIŠE OD MORA, otvarači iz Berlina, fotografija rama iz Holandije, traka sa otvaranja GALERIJE*, žuti šećer iz OPTIMIST-a, gumica u obliku srca iz INTEREX-a, pronađeni privezak u obliku krune, drška zelene šolje iz IV bloka Studenjaka, kartica i žetoni za menzu, DURACELL baterija, tehnika (mp3-plejer, blue tooth i usb), lampica sa POK-a, sim kartice, natpis za ilustraciju priče za REČ U PROSTORU.

Pored i na Jeleninom portretu postavljeni su: papirići za učenje brojeva Jeleninih učenika, uglomer, deo poklopca za jogurt, osušene Žarkove ruže, roze pertle, još dve sim kartice, lenjir, Švedska zastava sa proslave praznika SANKTA LUCIA, kvadratno drvo, krep traka sa prethodne izložbe, ostaci belog lap-topa, prsten za palac, reč MYCKET (mnogo, švedski) sa projekta ČAS JEZIKA, đonovi patika, gumica, zelene prijave sa Filozofskog, čokoladica sa nastupa VRAČARSKIH SOLISTA, konopac iz PROGRESA, Žarkova svetleća LAV PIVO narukvica i DANSKA KRUNA.

Između je karikatura Žarka i Jelene iz 2008. godine.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s