PATRIJARH

 

U POSETI PATRIJARHU je životni prostor koji od februara do sredine jula 2013. godine služi i kao izlagački prostor u kome je realizovano nekoliko projekata.

Prostor u kome smo stanovali u ovom periodu nalazio se u ulici Patrijarha Dimitrija broj 1, u Beogradu.

Specifičnost projekata koji su nastajali i izlagani u ovom prostoru jeste da su za njihovu realizaciju korišćeni predmeti iz samog prostora kuće, kao i jedinstveni budžet od 200 dinara.


 

I Izložba – KUĆNE INSTALACIJE

4 (2)

Na zidove stana u koji smo se doselili decembra 2012. godine postavljamo nekolicinu praznih ramova prethodno pronađenih u gradu. Uz ramove, februara meseca 2013. godine postavljamo kolekciju fotografija iz naše arhive i time otpočinjemo seriju izložbi u prostoru koji nazivamo U POSETI PATRIJARHU.


                 

II Izložba – 1:1

1

U okviru druge postavke fotografišemo detalje iz kuhinje, kupatila i dnevne sobe, izrađene fotografije postavljamo pored fotografisanih detalja, a zatim radove u prostoru dokumentujemo iz istog ugla i kadra postavljenih fotografija.

Na izložbu pristižu i prvi posetioci.


 

III Izložba – ALKOHOL U GORIVO POVEĆAVA IQ

p3

U materijale koje, pored (ne)samolepljivog kolaž papira u boji, koristimo za radove spadaju: parče hleba, iskorišćena selotejp traka, bela plastična kašika, feder, drveni i metalni privezak u obliku krsta, špenadla, žica, žilet, gumica za kosu, podrezivač, umršeni konac, flor, vata, čačkalica, minica za hemijsku olovku, štapić za uši, drška od jabuke, spajalica, žvaka itd. Pored toga, korišćeno je i plastično đubre različitih boja i namena, a koje sakupljamo izvesno vreme (poklopci, zatvarači, spirale za koričenje, perlice, delovi brijača, dugmići polomljenog miša), kao i isečeni naslovi iz novina 24 SATA u linije (uglavnom iz 2010. i 2011. godine).

Naziv izložbe nastaje kao i sami radovi – spajanjem više isečenih linija teksta.

U postavku su uvršćeni i radovi posetilaca koji su napravili svoje kolaže od materijala iz naše kuće.


 

IV Izložba – UMETNIK* RETROSPEKTIVA

6

Retrospektivna izložba gde smo izložili do tada neviđenu dokumentaciju nastalu u tokom realizacije projekata i akcija UMETNIK-a*, a ujedno i obeležili prvu godinu postojanja ove neformalne grupe.

UMETNIK* je neformalna grupa osnovana 19. aprila 2012. godine, a koja se bavi teorijskim i praktičnim proučavanjem savremenih praksi.
__________________________
*Ovim nazivom ne prejudiciramo shvatanje značenja i opseg pojmova UMETNIKA i UMETNOSTI


 

V Izložba – DRUGA SOBA

DSC_8122

Postavka DRUGA SOBA predstavlja esencijalnu ideju projekta U POSETI PATRIJARHU. Od stvari koje se nalaze u stanu napravili smo ready-made skulpture i postavili ih u prostor. Instalacije su sastavni deo ovog zasebnog prostora, koji u tom trenutku koristimo kao ostavu, odnosno, isključivo za skladištenje neraspakovanih stvari.


 

VI Izložba – KUSTOS MIRA-MIRA KUSTOS

DSC_9930

Ovu izložbu smo proširili na dvorište ispred kuće gde smo postavili kompozicije od cevki/slamčica u boji kupljenih za 93 dinara. Gazdarica Mira zatiče nezavršene instalacije i prilikom sređivanja dvorišta premešta ih praveći sopstvene kompozicije.


             

VII Izložba – NITI

DSC_9789

Jednodnevna akcija povezivanja stvari u sobi crvenim koncem inspirisana kratkim eksperimentalnim filmom NITI.

 

 


 

VIII Izložba – PROSTI ZBIR

DSC_0832

Instalacije u enterijeru i eksterijeru nastale tokom dužeg perioda, a koje su se menjale tokom trajanja postavki.

Variraju od tuševa u boji na biljkama, preko pronađenih zarđalih metalnih delova Fiat-a, građevinskog materijala, krep trake sa prethodno skinute postavke SUDARA u Noći muzeja, sve do praznih flaša i limenki Koka-kole, uginulih guštera i vetra koji je pravio postavku od kartona wc papira.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s