JA NEMAM DRUGI DOM

 

JA NEMAM DRUGI DOM je treći po redu prostor u okviru Kućnih instalacija. Oformljen je marta 2014. godine nakon što veći deo svog vremena provodimo na Akademiji likovnih umetnosti, tražeći stan u Beču. Sam prostor zapravo jeste studentski studio u prostoriji E17/levo koja se nalazi u prizemlju na adresi Schillerplatz 3.

Pored toga što će ovaj aktualni životni prostor zadržati momenat upotrebe materijala pronađenih na Akademiji za produkciju radova, po prvi put će se u njemu održavati i samostalne i grupne izložbe izabranih autora.


 

I Izložba – ZNAM KO JE DIREROV ZEKA

DSC_0219netIzložba nastala prikupljanjem, selektovanjem i kombinovanjem motiva sa postera na oglasnoj tabli Akademije.

Centralno mesto zauzimaju posteri izložbi u Belvedere (Totentanz) i Albertini (Dürer, Feldhase). Direrov zeka je tokom marta meseca prisutan u ogromnim količinama i na naslovnoj strani časopisa u metrou.


 

II Izložba – UŠI

DSC_0274 netJednom u par meseci svi posteri budu skinuti sa oglasnih tabli Akademije. Ispod njih nalaze se mnogobrojne šarolike „uši“ iscepanih postera sa sve selotejpom i trakom u boji.

Trouglaste „uši“ postera prenosimo i raspoređujemo u naš prostor.


 

III Izložba – ICH BIN HIER

DSC_1594Inspiraciju za ovu postavku pronalazimo u činjenici da je nemački jezik obavezan predmet na studijama. Karakteristične svakodnevne rečenice čuju se u metrou, u marketu, pa i na času.

Ponekad naizgled jednostavne rečenice sa sobom nose znatno složenije značenje. Učenjem jezika, raspoznaju se stavovi govornika čiji je nemački jezik maternji.


 

IV Izložba – MOLERAJ

DSC_3092U atelje za slikarstvo (nemački – MALEREI) postavljamo pronađene ostatke prethodno isečenih komada drveta, i farbamo ih preostalom farbom sa krečenja (nemački – MALEREI). Farbu, kao i četke dobijamo od prijatelja kojima smo par dana pre toga pomagali da okreče stan.

Bilo da je u pitanju slikanje ili krečenje, naziv je isti.


 

V Izložba – BEČ NA POKLON

DSC_5629Iznajmljivanje stana u Beču, pored toga što zahteva dosta vremena i energije, obično podrazumeva i iznajmljivanje prazne sobe, koja treba da bude napunjena stvarima kako bi bila funkcionalna. Ovo se može postići na različite načine, ali mi smo izabrali sledeći: nasumični. Naime, na fejsbuk grupi sa istoimenim nazivom svakodnevno se poklanjaju najrazličitije stvari, a mi smo neke od njih uspeli da dobijemo na poklon od njihovih prethodnih vlasnika, kao i da odemo po njih da ih preuzmemo širom Beča. Svakog dana smo dodavali stvari koje smo preuzeli.


 

VI Izložba – LEPA BRENA

Jelena Micic i Zarko Aleksic - LEPA BRENA 8Multimedijalna instalacija Lepa Brena sastoji se iz objekata, dokumentarnog materijala i zvuka. Izloženi objekti, kao i objekti na dokumentarnim fotografijama nose naziv Lepa Brena.

Pored cveća, paprike i barbike, tu su i fotografije ulice u Donjoj Rači, kafića u Beču, zgrada u 10 gradova Srbije (Zrenjanin, Niš, Čačak, Kragujevac, Borča, Knjaževac, Zaječar, Subotica, Vranje i Petrovaradin), kao i fudbalski klub iz Austrije. Kao deo instalacije, puštana je i pesma JA NEMAM DRUGI DOM Lepe Brene.

Otvaranje se desilo 20. oktobra, na dan rođendana Lepe Brene.


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s